بوکس و تاریخچه و معرفی مختصر
قدیمیترین شواهد یافت شده از ورزش بوکس به نقش برجستهای سومری متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد در عراق باز میگردد. شواهد دیگری مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد در نقش برجستههایی متعلق به تمدنهای بینالنهرین (مانند آشوریان، بابل) و همچنین در هنر هیتیها در آسیای صغیر یافت شدهاند. نقش برجستهای مصری متعلق به ۱۳۵۰ پیش از میلاد هم بوکسورها و هم تماشاگران را نمایش میدهد. در تصاویری که این آثار به تصویر کشیده شدهاند مبارزان هم با دست خالی و هم با نوارهایی دور مچشان دیده میشوند. قدیمیترین تصاویر از مشتزنی که در آن از دستکش استفاده شده است متعلق به سده پانزدهم پیش از میلاد در تمدن مینوسی است. در هند باستان هم انواع مختلفی از مشتزنی وجود داشته که در متون باستانی مانند رامایانا، ریگودا و ماهابهاراتا به آن اشاره شده است.
این ورزش در یونان باستان نیز طرفداران زیادی داشت و برای اولین بار در بیست و سومین دوره المپیک باستانی (۶۸۸ قبل از میلاد) معرفی شد. در آن هنگام از وزنبندی و راندهای مختلف نیز خبری نبود و مسابقه تا زمانی که یکی از دو طرف نمیتوانست به مبارزه ادامه بدهد یا شکست را میپذیرفت ادامه پیدا میکرد. در روم باستان نیز مسابقات مشتزنی برای خوشایند تماشاگران معمولاً تا مرگ یکی از دو طرف ادامه مییافت.
انگلستان
از اواخر قرن هفدهم مشتزنی در انگلستان محبوبیت زیادی پیدا کرد و تا اواخر قرن نوزدهم به صورتهای متنوع و با قوانین مختلف انجام میشد. در سال ۱۸۶۷ قوانین مارکی کوئینزبری تحت حمایت مالی مارکیِ (یک لقب اشرافی انگلستان) شهر کوئینزبری برای سه دسته سبک وزن، میان وزن و سنگین وزن وضع شد. طبق این قوانین مبارزان باید در حالت ایستاده و در راندهای سه دقیقهای به مبارزه بپردازند. همچنین دستکشهای تقریبا بزرگ برای استفاده در مسابقات معرفی شدند.
قانونی بودن یا نبودن این ورزش در آن زمان مورد مناقشه بود. در انگلستان و ایالات متحده مسابقات بوکس ممنوع بود. سر این بازی قمار میشد و اغلب شورشها و درگیریهایی در میگرفت که با دخالت پلیس آرام میشد. این ورزش که روزگاری زیرزمینی و غیرقانونی بود اکنون به یکی از محبوبترین ورزشهای پولساز دنیا تبدیل شده است.
امروزه چهار سازمان معتبر بر مسابقات جهانی بوکس نظارت دارند: شورای جهانی بوکس (WBC)، فدراسیون بینالمللی بوکس (IBF)، انجمن جهانی بوکس (WBA) و سازمان جهانی بوکس (WBO).
تعداد راندها: ۹ تا ۱۲
مدت راندها: ۳ دقیقه (۱ دقیقه استراحت میان راندها)
بوکس حرفهای
در بوکس حرفهای به شرکتکنندگان جوایز نقدی اعطا میشود. اکثر مسابقات حرفهای به منظور حفظ ایمنی مبارزان با نظارت مسئولین قانونی برگزار میشوند. مسابقات بوکس حرفهای از مسابقات آماتور طولانیتر است و میتواند تا ۱۲ راند نیز ادامه بیابد. در بوکس حرفهای استفاده از کلاه محافظ مجاز نیست، خشنتر است و مسابقه میتواند با ناکاوت پایان یابد، اما در بوکس آماتور داورها سختگیری بیشتری دارند. در آمریکا حدود ۲۰ هزار بوکسور حرفهای مشغول به فعالیت هستند.
تجهیزات جانبی
کیسه بوکس، گلابی بوکس، میت.
تجهیزات فردی
کلاه محافظ، لثهبند، کفش بوکس، دستکش بوکس، مچبند، کاپ محافظ.
آدرس: تهران – جنب درب اصلی ورزشگاه شهید شیرودی
شماره تلفن: ۸۸۸۴۳۵۵۲